tisdag 25 november 2008

Installera java på Fedora 10

Ladda ned
  1. Gå till http://java.com
  2. Klicka på knappen Gratis Java-hämtning
  3. Det finns två typer av installationspaket. Linux RPM-paket eller självextraherande binär fil för Linux. Ladda ned Linux självextraherande binär fil. (Av någon anledning fungerar det bättre).

    Obs! Linux RPM (Redhat Package Manager) använder RPM för att installera JRE. Om du vill använda den här metoden måste du ha RPM tillgängligt i systemet. Använd annars det andra alternativet.

  1. Klicka på lämplig Hämta-knapp för att hämta det paket som bäst passar dina behov. Du kan hämta filen till valfri katalog på din dator.
  2. Verifiera efter hämtning:
  3. Självextraherande binär fil för Linux
    • Filnamnet är jre-6u10-linux-i586.bin
    • Filen är ca 19,16 MB stor
    För Linux RPM-paket
    • Filnamnet är jre-6u10-linux-i586-rpm.bin
    • Filen är ca 18,65 MB stor

Installationsanvisningar

Följ instruktionerna på denna sida:

http://www.java.com/sv/download/help/5000010500.xml#selfextracting

söndag 23 november 2008

Äntligen fungerar det att se filmklipp på TV4.se och Expressen.se med linux (i mitt fall Fedora 10).

Idolklipp på TV4.se:



Nu fungerar det ätligen att se på filmklipp på www.tv4.se och www.expressen.se, samt att gå in på www.svenskaspel.se och www.atg.se för att spela.




Kanske gjorde mitt mail något, bland alla påtryckningar, som fick de olika websidornas mediavdelningar att se till att linux inte utesluts. Fast jag är rätt säker på att det mest var detaljhandlarnas påtryckningar, så att de ska kunna sälja en och annan netbook med förinstallerat linux under julhandeln. Det blir så mycket lättare om man kan se filmklipp på sin favoritsida på nätet i sin nya dator som kör linux.


Mitt mail till några av de berörda:

TILL kundservice@svenskaspel.se
KOPIA sport@aftonbladet.se, noje@aftonbladet.se, info@aftonbladet.se, info@tv4.se
DATUM den 5 november 2008 22:22
ÄMNE Nu får ni skärpa er Svenska Spel!, men även resten av media...


Jag försöker gå in på www.svenskaspel.se och lämna in några lottorader, men bara för att jag använder Red Hats gratisversion Fedora 9 (linux), så kan jag inte komma in. Det blir totalstopp.

Acceptera att fler och fler faktiskt använder sig av linuxbaserade datorer och anpassa erat utbud. Detta gäller även resten av media i Sverige. T.ex TV4 som inte kan tillhandahålla en klient som göra att det går att se filmklipp.

/Jan


Invigningen av Atlantis hotel.
Jag kör Fedora 10 och numera kan jag se på filmklipp på www.expressen.se.

onsdag 5 november 2008

Nu ska jag även upptäcka Technorati


Technorati Profile

Biljetten (mobilblogg)



Pink Floyd The Wall LIVE i Berlin 1991 (mobilbloggad)


(efterredigerad mobilblogg)
Vilken makalös konsert det var! 320 000 personer i publiken när Roger Waters satte upp the Wall på Potsdamer Platz. Jag halkade med på konserten på ett bananskal, när jag var på väg ner till Budapest med tågpaketet, östturist med tåg. Ombord på natttåget till Malmö träffade jag några som sade att jag inte fick missa århundrades rock-konsert. Så jag hängde på och vi fick tag på några biljetter på svarta marknaden. Inget överpris om jag minns rätt, ca. 60-70 D-Mark (ung. 300-400 kr). Sen fick vi höra efteråt att ett stängsel hade givit vika och ca. 25 000 hade kommit in gratis, men jag är glad att jag betalade, för då har jag ju kvar biljetten....som bevis.

torsdag 16 oktober 2008

Spotify vs. BMPx i Fedora 9 (Linux)



Jag fick äntligen en inbjudan från Spotify, det där musikprogrammet ni vet som streamar musik helt gratis. Jag letade efter en gammal låt med Focus, låten Sylvia från skivan Hocus Pocus. Och glädjande så fanns låten där, och jag kunde också spara låten i mitt bibliotek för att streama den vid ett senare tillfälle. Dock, om jag vill ladda ner låten, så får jag betala för den.

Kanske Spotify kan få stopp på den olagliga fildelningen. Möjligheten att efter att ha hört en låt, genast kunna ladda ner den, för att omedelbart få tillgång till musiken in i sin MP3-spelare, iPod, mobiltelefon eller vad man nu använder för portabel musikspelare. Tyvärr finns bara Spotify tillgänglig för Windows och Mac, men med hjälp av WINE för linux så fungerar Spotify alldeleles utmärkt.





Men jag föredrar ändå att bli överraskad om jag ska få streamad musik från datorn. Därför väljer jag programmet BMPx som bara finns tillgänglig för linux. Över 20 000 internetradio-kanaler går att ratta in. Man väljer en genre, som t.ex. 70-, 80, 90-tal eller vad sägs om Christmas, Jazz, Hip Hop, Hawaiian eller Religious? Jag som gillar 80-tal väljer kanalen 181.FM - Awesome 80's och får in den gamla slagdängan Flashdance - What a feeling, med Irene Cara.

onsdag 24 september 2008

MyNetwork på HR-dagarna

MyNetwork var lunchvärd på båda HR-dagarna i Stockholm 17-18:e september. Dialogrekrytering i ett rekryteringssystem och breda kontaktnätverk var några nyckelord. Se mer på MyNetwork.se

Att ha rätt urval av kandidater vid en rekryteringsprocess är värdefull, eftersom en felrekrytering kan kosta upp mot 700 000 kr enligt Öhrlings PricewaterhouseCoopers. Därför är personernas bakgrund det som ska avgöra ifall det blir aktuellt att kallas till anställningsintervju.

MyNetwork erbjuder framtidens rekryteringsstöd för den medvetna personalavdelningen. Arbetssökande använder mängder av social media, såsom Facebook, MySpace och liknande communitysidor. Att chatta och maila i ett jobbnätverk för att etablera kontakt med företag, kommer att bli det som i framtiden helt och hållet dominerar för jobbsökande.

Men MyNetwork är mer än en CV-databas och erbjuder därför full integritet. Eftersom ingen annan än en själv kan äga ett CV, så är det bara den som lagt upp sitt CV som kan modifiera sin profil. När som helst kan man alltså välja att stänga eller öppna sin profil.

Arbetssökande bestämmer också själv vilken/vilka av de arbetsgivare som är med i MyNetwork, som ska kunna se deras profil. Om man fyller i ytterligare information, så är det för att det ska bli lättare för en personalavdelning på ett företag eller en myndighet, att få veta mer om en kandidat.

Om man anser att en arbetsgivare är intressant, så går det att ta direktkontakt med den arbetsgivaren och berätta mer om sig själv. Även om företaget/myndigheten inte annonserar ut en tjänst just idag, så har man profilerat sig inför framtiden, vilket också ökar chansen att få komma till en anställningsintervju och därmed kunna få ett jobberbjudande. Det är detta som kallas för personal branding.

MyNetwork erbjuder en möjlighet till aktivt kontaktskapande med arbetsgivare, och det går att kommunicera med ansvarig rekryterare i ett tidigt stadium.

Försmak av Fedora 10




























Fedora börjar närma sig version 10 (här rawhide 9.91) och Gnome börjar närma sig version 2.24 (här 2.23.92). OpenOffice 3 följer med som standard.

En uppdaterad version av GIMP (2.4.7) följer också med.

Det är mycket enkelt att föra över bilder till och från mobiltelefonen och minneskortet. (I mitt fall en Sony Ericsson k850i).

lördag 23 augusti 2008

Fedora 9

Tro det eller ej, men nu har jag installerat Fedora 9 på riktigt och allt fungerar ordentligt bra. Det kommer nog att vara en liten uppstartssträcka innan jag lär mig yum och allt annat i terminalen, samt hur jag ska leta på de olika forumen för att hitta svar på mina frågor.
Jag hade sedan tidigare köpt hela paketet med "Playback Plugins" från Fluendo för 28€ (ca 270 kr). På Ubuntu kan man ju ladda ner och kalibrera själv. Men att få hela paketet, lägga in det i mappen /.gstreamer-0.10/plugins och sen genast börja kolla på film i Totemspelaren, som i Fedora fungerar stabilt, det känns verkligen som det är värt pengarna.

För varje version av Ubuntu som har kommit ut, så har Canonical putsat på Gnome och slipat på deb-filerna, men den senaste tiden har Ubuntu blivit allt buggigare.....och långsammare.....
Jag hade en gång mellan Ubuntu 7.10 och 8.04 testat att installera en version av Fedora (inte för att jag tänkt köra det, utan för att se hur systemet såg ut) och jag minns hur jag fascinerades av snabbheten i Fedora. Men som sagt, jag skulle ju tillbaka till Ubuntu. Sen jag har kört 8.04 och testat 8.10 Alpha 2 av Ubuntu, så känner jag mig redo att ge upp. Jag trodde en hel del på 8.04, men det har visat sig vara ovanligt instabilt, sen tänkte jag att 8.10 kommer med en massa nyheter, men så var inte fallet. Förmodligen så kommer Ubuntu att bli nedpetat från tronen på Distrowatch.

Jag tror att Fedora, OpenSuse och Ubuntu + några till linuxdistributioner kommer att kämpa om nytillkomna användares uppmärksamhet. Mitt tips är att Fedora (och då även Red Hat) kommer att vara vinnaren.

Av samma anledning som jag valde att gå över från Windows till Xandros (d.v.s. p.g.a. ett bättre system), har jag nu valt att gå över från Ubuntu till Fedora. Och för mig handlar det inte om pengarna (som att jag måste betala för codecs), utan att jag helt enkelt vill ha det bästa systemet.

Det finns ju också möjlighet att köra en Fedora server för den som vill.

fredag 8 augusti 2008

Open Source ger mersmak

IBM:s samarbete med Red Hat, Ubuntu och Novells Suse Linux bådar gott inför framtiden.

Jag hade blivit väldigt trött på virusrensningar i Windows XP och började leta efter ett alternativ. Detta var någon gång under sommaren 2006 och efter mycket googlande så fann jag till slut det kanadensiska linuxsystemet Xandros. Jag betalade 950 kr för operativsystemet och jag minns hur orolig jag var att min dator inte skulle få liv igen.

Det var en chansning, ungefär som att köpa grisen i säcken. Men installationen var enkel och jag kom genast ut på internet. Det var en hel del inställningar och ofta låg Xandros egna servrar nere, när man ville uppdatera eller söka efter program att installera.

Jag blev faktiskt lite irriterad och drog mig till minnes att min vän Hans i Lund, först hade tipsat mig om Ubuntu, som var helt gratis att ladda ner och använda. Men jag kunde för allt smör i Småland inte tro att något som var gratis, skulle kunna vara bättre än något som kostade. Och det var därför jag hade valt Xandros först.

Men så började jag googla lite till och fann snart webbsidan Distrowatch, som listar de 100 populäraste linuxdistributionerna (av mer än 200 st) och där låg Ubuntu etta, vilket är dess status fortfarande. Så jag laddade ner Ubuntu och märkte att det var lika lätt, om inte lättare att komma igång.

Eftersom Xandros är Debianbaserat, så var alltså steget inte långt till Mark Shuttleworths Ubuntu, som är gratis, vilket Xandros inte är. Om man vill så kan man köpa support till Ubuntu från Shuttleworths företag Canonical.

Jag gick från Xandros 3.1 till 4.0 business editon och sen över till Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) och har sedan dess varit trogen Ubuntu och kör nu Ubuntu 8.04 (Hardy Heron), vilket innebär att på de två år som gått och med de två uppdateringarna; Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn) och Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon), så har jag på två år varit med om en kraftfullare systemutveckling, än motsvarande utveckling hos Windows, från Windows 98 till Windows XP.

Nu väntar jag på nästa version, Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex), som det ska bli spännande (som alltid) att uppdatera till.

Vad gäller IBM, Red Hat och Novell, så bidrar de till att legitimera linux på skrivbordet, eftersom de också är bland de företag som bidrar med mest kod till kerneln. Linuxkernelns utveckling är en viktig komponent för att förstå att det inte är en fråga om, utan när Open Source och Free Software dominerar på mjukvarusidan.
Vem som gör det på hårdvarusidan spelar inte så stor roll, bara drivrutinerna till linux är lika öppna som de är självklara.