söndag 19 december 2010

WikiLeaks den största nyheten när krig och dollarkollaps står för dörren



Dollarn kommer att rasa, då USA just nu befinner sig i ett allvarligt inflationsläge, p.g.a. en överhettad ekonomi, där bailouts och quantitative easings inte längre hjälper.
Kina och Ryssland har slutit ett bilateralt handelsavtal för att kunna bedriva handel i rubel och yuan istället för i dollar. De tillsammans med arabländerna i Mellanöstern, samt Sydamerika vill börja handla olja i en annan valuta. Nu uppmuntras också folk i Kina, Ryssland och USA på bred front att börja köpa guld och silver.

Samtidigt släpper Obama-administrationen en Wikileaks-bomb, som är en konstruktion av Cass Sunstein, informationsrådgivare till Vita huset. Varför rapporterar inte etablerad media om detta? Jag vill inte säga att det är en konspiration, men om "vanlig" media skulle rapportera om det, så skulle de tappa läsare. Så egentligen handlar det inte om att inte vilja rapportera, utan om att inte kunna rapportera. Det är säkert ingen som vill dölja något, men etablerad media befinner sig i en nyhetsvärdeshierarki, där man skriver om nyheter som har ett "nyhetsvärde" och nyhetsvärdet har sedan länge förlorat kopplingen till relevans.

Aftonbladet rapporterar mest om nyheter som berör nöje, sport och sensationer. Läser du SVD eller DN finner du något mer om ekonomi, men mer av kultur och inrikesnyheter. För att kunna göra en mer korrekt bedömning av värdsläget så finns ju alltid New York Times, Washington Post, Financial Times och The Guardian som gör en djupare dykning i allvarliga nyheter. Men det har kommit fram vettigare alternativ, som t.ex. RT News, en rysk mediakanal som släpper sina nyhetsklipp på Youtube.

I dagens värld kan man inte vara säker på vad som händer, eftersom vi befinner oss mitt i ett informationskrig. Vi får en strid ström av information som skapar en "information overload". Sen sprider alla möjliga instanser information och desinformation. Detta ger utrymme för en hel uppsjö av märkliga konspirations-teorier. Om man inte känner till det, så blir sökandet efter "sann" information mycket plågsam. Risken blir då att man går tillbaka till sin gamla trygga morgontidning, som inte sticker ut för fem öre.

Ett mer korrekt förhållningssätt är att försöka filtrera bort konspirationsteorierna, men inte väja för att gräva vidare i det som verkar trovärdigt. Om vi tittar närmare på trovärdigheten hos Julian Assange, så har inte många brytt sig om att kolla upp hans bakgrund. Vad är WikiLeaks för en märklig organisation som fått en mängd diplomater att börja läcka information till dem? Börjar man söka efter bakgrunds-information om Julian Assange på internet så finner man att han skulle vara ett drogprojekt hos MK Ultra, vilket blir svårt för mig att källgranska. En del amerikanska politiker säger att uppkomsten av WikiLeaks är ett argument för att börja censurera delar av internet.

Tidigare har Facebooks grundare, Mark Zuckerberg varit toppkandidaten till årets person på Time Magazine, men verkar nu vara omsprungen av Julian Assange.
Sexskandalerna har gjort att hans person blivit extra intressant att skriva om. Hade nyhetsvärdet bara gällt själva WikiLeaks, så hade media inte fångat upp det på samma sätt. Nu skriver man om det på sidor om nöje, politik och ekonomi.

Jag undrar om Cass Sunsteins spratteldocka och medias gullgosse Julian Assange kan förhindra att dollarn kollapsar. Men USAs trumfkort har alltid varit krig. Med flera amerikanska trupper i Afghanistan, oroligheter i Nord-, och Syd-Korea så är det bara en tidsfråga innan angreppet mot Iran kommer att ske.

För er som inte är övertygade. Ur ett historiskt perspektiv, så har det startats krig varje gång det har varit en ekonomisk kris i Europa eller USA. Krig får människor att glömma "triviala" saker som ekonomi och helt andra mentala, psykiska funktioner sätter igång. Överlevnad och jakten på förnödenheter blir viktigare. Jag är ingen konspirations-teoretiker som säger att ett tredje världskrig är på gång. Men det är tillräckligt mycket oro i världen för att inte kunna tro att historien ska upprepa sig.

Hur förbereder man sig?

/JE

lördag 18 december 2010

Foreclosuregate vs cablegate

Varför skriver inte media mer om foreclosuregate, d.v.s. skandalen i USA om hur amerikanska banker gjort massutmätningar av hundratusentals familjers hem?

När en fortsättning på finanskrisen håller på att skapa en världskris, så dyker Julian Assange lämpligt upp på mediascenen.

Husägarna i USA klarade inte av att betala sina högräntelån till bankerna och husen blev alltså utmätta (fore closured). Men p.g.a. att ärendet måste undertecknas, så anställde man dem som skrev på underskrifter i mängder per automatik, eller med hjälp av datorstyrd underteckning, s.k. robo signings.

Mängden ärenden gjorde att man inte hade tid att lämna in det till domstol för godkännande. Detta betyder att det kan vara så att miljontals övertaganden är ogiltiga. Dessutom ska en rad insideraffärer ha ägt rum, då banker och kreditinstitut tjänat pengar på CDS:er (Credit Default Swaps).

Sen finns det ett annat intressant politiskt perspektiv på detta. President Obama fick ett lagförslag ang. Interstate Recognition of Notarizations Act, med nr H.R. 3808.

Detta lagförslag passerade representanthuset och senaten utan någon större notis. Men när president Obama skulle underteckna det, så lade han in sitt fickveto. Ifall det hade gått igenom så hade det räckt med att en notarie (notary public) bevittnat ett husövertagande istället för domstolen. Det hade också räckt med att det varit en elektronisk signatur istället för en skriftlig.

Att inte underteckna detta är nog bland det viktigaste beslut som Obama har tagit under sin presidentperiod. Och här är anledningen till att Obama inte signerade lagförslaget.Den 17:e november gick ärendet vidare till "Committee on the Judiciary" för granskning.

Under tiden tittar världen på skådespelet WikiLeaks med Julian Assange i huvudrollen.

WikiLeaks is not what it seems

If WikiLeaks is to good to be true, it is to good to be true.

onsdag 15 december 2010

Megaleak from WikiLeaks

US banks should be worried about next years upcoming megaleak. And that's probably why VISA and Mastercard prohibited transactions to WikiLeaks.


"...We have one related to a bank coming up, that’s a megaleak. It’s not as big a scale as the Iraq material, but it’s either tens or hundreds of thousands of documents depending on how you define it.

Is it a U.S. bank?
Yes, it’s a U.S. bank.

One that still exists?
Yes, a big U.S. bank.

The biggest U.S. bank?
No comment..."

lördag 11 december 2010

Wall Street banks captures Washington

Simon Johnson and James Kwak says that regulation will not necessary create a global financial crise.

torsdag 11 november 2010

måndag 22 mars 2010

Black markets and the gambling monopoly

Black markets gives weak consumer protection when governments have gambling monopoly. This is a conclusion from an article in Business Today earlier this month.

The map for gaming legislation is changing and 2010 will hopefully be a year when things gets clearer.

lördag 6 februari 2010

Vilken boktyp är du?

BIBLIOFIL: bokvän, bokälskare, boksamlare

BIBLIOFOB: bokskygg, bokhat

BIBLIOGNOST: bokkännare

BIBLIOMAN: ivrig boksamlare utan urskiljning

BIBLIOTAF: bokgömmare; en som högst ogärna låter andra begagna eller låna de böcker, vilka äro i hans ägo eller vård

fredag 22 januari 2010

A parable by the Hasidic master Nachman of Bratslav



Page 65.


So when men with power know that the world will be strucked with madness, they will gladly join the madly party.

tisdag 19 januari 2010

Share Link

I've read Kevin O'Keefe's interesting article about Social media and social networking, and wanted to share it on my Twitter account. So I pressed the Share Link and all these opportunities came up. If you just hover over the link a fewer options becomes visible.

So what's really going on in the world of social media? I have no idea.


So what about Kevin O'Keefe's article then?

Don't try to hide behind your anonymity if you want to be taken seriously. The life of blogging is about making a personal brand. Either you hide behind a nickname and can write whatever you want, and will have thrown suspicion on you. Or you can show the world who you are, but have to be careful and keep your tongue in check.

måndag 18 januari 2010

"Blue Monday" - idag är årets värsta dag


För min del kändes det verkligen i hela kroppen. Enligt di.se så infaller årets värsta dag den tredje måndagen i januari.

torsdag 14 januari 2010

Enkelhetens punkt


“Enkelhet är att uppleva verkligheten icke i relation till oss utan i dess heliga oberoende. Enkelhet är att se, döma och handla utifrån den punkt i vilken vi vilar i oss själva. Hur mycket faller då ej bort! Och hur faller ej allt annat i läge! Vilande i vårt väsens centrum möter vi en värld där allt på samma sätt vilar i sig. Därvid blir trädet ett mysterium, molnet en uppenbarelse, människan ett kosmos vars rikedom vi fattar endast i glimtar. För den enkle är livet enkelt men öppnar det en bok i vilken vi aldrig når utöver den första stavelsen.”

Dag Hammarskjölds “Vägmärken” 4 augusti 1959



Att öva sig i att hitta den jämviktspunkt där man vilar i sig själv är en livslång resa. Denna text uppmuntrar jag till att det mediteras över.

måndag 11 januari 2010

Spel - missbruk eller självförverkligande


År 2004 skrev jag ett debattinlägg om spelande och reklam som jag fick publicerat i DN (se bild), Sydsvenska Dagbladet, Corren, och DalaDemokraten.
Jag publicerar detta igen för att jag behöver ha denna bild att länka till.

Du kan ju själv reflektera över var gränsen mellan missbruk och självförverkligande går!

fredag 8 januari 2010

Sinnesrobönen - Nina Persson i Cardigans - Alan Greenspan


Nina Persson i Cardigans.



Tidningen Cosmo.





När Alan Greenspan var chef för Federal Reserve i USA, så var det många som bad långa böner om att han skulle fatta visa beslut.









Sinnesrobönen kommer inte från Bibeln, utan från 12-stegsprogrammet och visas här i sin helhet:


Gud, ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.

Låt dock aldrig min sinnesro bli så total
att den släcker min indignation
över det som är fel, vrångt och orätt.
Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder
och vreden slocknar i mitt bröst.

Låt mig aldrig misströsta
om möjligheten att nå en förändring
bara för att det som är fel är lag och normalt,
att det som är vrångt och orätt har historia.

Och låt mig aldrig tvivla på förståndet
bara för att jag är i minoritet.
Varje ny tanke startar alltid
hos en ensam.

tisdag 5 januari 2010

Nixon och co


Nikita Chrustjov, Richard Nixon och en ung Leonid Bresjnev.
( ur årsboken "Aktuellt" från 1972.)

Posted by ShoZu

söndag 3 januari 2010

Ubuntu 9.10

Bootskärmen.

Är tillbaka på Ubuntu 9.10. Mycket har hänt sedan jag lämnade Ubuntu i och med 8.04-utgåvan.

Ubuntu är idag mer slimmat, och bättre integrerat med Gnome (2.28). OpenSolaris var en kul erfarenhet, och det kan tänkas att om ett par år, så har operativsystemet mognat så pass att en bred mediahantering är möjlig. Då kommer jag tillbaka.

Och det är det som är finessen med OpenSource och gratis linux/unix. Det kostar inget att byta till ett bättre alternativ. Det går alltid att byta tillbaka vid ett senare tillfälle.

lördag 2 januari 2010

3 inspirationer för år 2010


Efter att ha läst Martin Lindeskogs blogg, så gör jag här ett försök att låta mitt 2010 inspireras av tre ord.

Jag lånar dock orden, eller citaten från Rick Moranis rollkaraktär Louis Tully i filmen Ghostbusters II

"Håll formen, var skärpt och fatta kloka beslut."

...och på engelska:

"Stay fit, keep sharp and make good decisions."


Att hålla formen innebär att jag fortsätter att träna på gymet, som jag började med i höstas och att hålla sig skärpt innebär att inte låta hjärnan dras med i floden av informationsöverflöd. Och till sist att fatta kloka beslut är viktigt, då jag står inför ett vägval av vikt.

fredag 1 januari 2010

97-årig fiskare


Fiskaren Lars Pettersson i Långegärde, som blev 103 år gammal. Här är han ännu vid fyllda 97 år i fullt arbete med sina hummertinor.
- ur boken "Kosteröarna" av Artur Uhrberg.