lördag 18 december 2010

Foreclosuregate vs cablegate

Varför skriver inte media mer om foreclosuregate, d.v.s. skandalen i USA om hur amerikanska banker gjort massutmätningar av hundratusentals familjers hem?

När en fortsättning på finanskrisen håller på att skapa en världskris, så dyker Julian Assange lämpligt upp på mediascenen.

Husägarna i USA klarade inte av att betala sina högräntelån till bankerna och husen blev alltså utmätta (fore closured). Men p.g.a. att ärendet måste undertecknas, så anställde man dem som skrev på underskrifter i mängder per automatik, eller med hjälp av datorstyrd underteckning, s.k. robo signings.

Mängden ärenden gjorde att man inte hade tid att lämna in det till domstol för godkännande. Detta betyder att det kan vara så att miljontals övertaganden är ogiltiga. Dessutom ska en rad insideraffärer ha ägt rum, då banker och kreditinstitut tjänat pengar på CDS:er (Credit Default Swaps).

Sen finns det ett annat intressant politiskt perspektiv på detta. President Obama fick ett lagförslag ang. Interstate Recognition of Notarizations Act, med nr H.R. 3808.

Detta lagförslag passerade representanthuset och senaten utan någon större notis. Men när president Obama skulle underteckna det, så lade han in sitt fickveto. Ifall det hade gått igenom så hade det räckt med att en notarie (notary public) bevittnat ett husövertagande istället för domstolen. Det hade också räckt med att det varit en elektronisk signatur istället för en skriftlig.

Att inte underteckna detta är nog bland det viktigaste beslut som Obama har tagit under sin presidentperiod. Och här är anledningen till att Obama inte signerade lagförslaget.Den 17:e november gick ärendet vidare till "Committee on the Judiciary" för granskning.

Under tiden tittar världen på skådespelet WikiLeaks med Julian Assange i huvudrollen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar